Omgeving en actief

Genieten van ruimte en rust, het kostbaarste goed in onze jachtige tijd, doet u in het Parc Naturel Regional Du Morvan, met zijn zeer afwisselende heuvellandschap met bossen en weiden. De hoogste piek is Le Haut-Folin (901 m). In het lager gelegen open weideland, met houtwallen als natuurlijke perceelafscheidingen, lopen vleeskoeien in natuurlijke kuddes, oud en jong vee bij elkaar. De meer hogere gebieden zijn ruiger, granieten steenmassa’s met loof- en naaldhout productie bossen.

Riviertjes klateren omlaag en meanderen in de dalen door weilanden en dorpen. Er zijn grotere meren (Lac du Pannaciere en Lac des Settons) die als waterbuffer dienen voor Parijs en zomers gebruikt worden om in te zwemmen en te spelevaren. De wildstand verrast u mogelijk tegen de avond als u op de fiets of met de auto onderweg bent. Een koppeltje reeën is regelmatig te zien, zwijnen en klein wild is schuwer, maar soms steken ze net voor u de weg over.

Omgeving. Geniet van de mooie uitzichten op uw tochten. Dichtbij zijn dat het hoog gelegen St. Leger de Fougeret en Panorama du Calvaire bij Château Chinon (600 m). Wat verder weg is bij Autun het Croix de la Liberation als uitzichtpunt een aanrader.

U ziet al veel van de omgeving als u boodschappen doet in op ong. 10 min auto rijden gelegen Moulin Engilbert, Chateau Chinon of Chatillon en Bazois. Daar ligt ook het Canal de Nivernais met pittoreske sluisjes en een vlak verhard fietspad.

Sportief. De actieve bezoeker kan vrij wandelen of mountainbiken, of de uitgezette tochten volgen. Voor fietsers op de racefiets, mountainbike of e-bike valt er goed te fietsen, ook al is het gebied ongeveer zo heuvelachtig en steil als Zuid Limburg. Bij deze activiteiten gaat de heer des huizes graag met u mee als gids of deelgenoot.

Bribracte. Op 30 minuten ligt Bribracte. Een zeer interessant museum, met ook te bezichtigen opgravingen – voor jong en oud over de Gallische en Romeinse tijd. Dat was de tijd van de slag bij Alesia, waar de Romeinen de Gallische veldheer Vercingetorix ondanks hulp van Asterix en Obelisk ☺, versloeg.

Gezellig. In voorjaar en zomer zijn er de talloze Vide Graniers, zolderverkopen. Gezellige rommelmarkten waar particulieren en handelaren hun waar aanbieden.

Wijn. Zeg Bourgogne en je denkt aan wijn! Ga naar de Morvan via N-wegen naar de Loire, de Chablis of de Champagne. Vanuit ons huis ligt oostelijk het gebied van de Grand Bourgognes, bereikbaar in ruim een uur. Als u naar Beaune gaat komt u door Meurseult en Volnay. Westelijk liggen Sancerre en Pouilly fumé.

Eten. De Morvan is dun bevolkt. Voor eetgelegenheden geldt vaak enige reisafstand. Toch hebben wij hele goede ervaringen met restaurants in zowel de lage, midden als hogere prijs categorieën en enkele culinaire gelegenheden, binnen een afstand van 15 tot 45 minuten. Zie de pagina met links.

Kastelen. Er zijn heel veel kastelen in de Bourgogne. We noemen er enkele die we zelf hebben bezocht.
• Château de Chatilllon en Bazois
• Château de la Rochepots
• Château de Saint-Léger-de-Fourgeret

Steden. Vele plaatsen in de Bourgogne zijn het bezoeken meer dan waard. We noemen er enkele met de belangrijkste ook door ons bezochte bezienswaardigheid.

• Dijon met Palais des Ducs
• Beaune met Hotel de Dieu
• Autun met Cathedrale St. Lazare
• Vezelay met Basiliek Sainte-Marie-Madeleine