Maison des Amis


“De vrienden van mijn vrienden, zijn ook mijn vrienden.

Daarom is ons huis, op niet commerciële basis, beschikbaar voor familie en vrienden en hun kinderen. Met hen delen wij graag het moois dat we met veel plezier mogen bezitten. Om ook te genieten van het huis, de omgeving en goed gezelschap. Om oude belevenissen op te halen en nieuwe mee te maken.

Het ligt in de Bourgogne, Chamnay gemeente Maux, eind 2009 kochten we het. Alles is vernieuwd en ingericht en op de kelder na, volledig te gebruiken. Er is 4100 m2 grond met tuinen, terrassen, boomgaard en enkele camping plaatsen.

Veel werk is verzet. Rond 40 jaar terug bestond ons huis uit twee woningen. Ze zijn toen samengetrokken en gemoderniseerd, maar de twee voordeuren waren er nog. Om ook de bovenverdieping te gebruiken, zijn met architect Martin Smit, de gevels en de plattegronden herontworpen binnen de speciale eisen van Parc du Morvan. Met als resultaat veel gebruiksruimten, licht en een harmonische samenhang tussen authenticiteit en vernieuwing. De voorgevel heeft nu twee ramen op de begane grond en dakkapellen er boven. De nu enige voordeur staat midden in de gevel.

Het leiendak is vernieuwd en geïsoleerd, maar zo dat de hele eiken kapconstructie met alle sporen van binnen zichtbaar zijn. Aan de achterkant zijn twee grote dakramen in het dakvlak aangebracht. Naast het huis is aan de noordkant een eiken overkapping gebouwd door de Zaanse timmerman Remco Jonker. Het hout is gezaagd in houtzaagmolen het Jonge Schaap.

Onder het nieuwe verhoogde achterterras is de toegang naar de authentieke grote stahoge kelder die in 2016 wordt opgeknapt en als verblijfsruimte ingericht.

Tenslotte is er de boomhut die in samenwerking tussen onze Franse timmerman Tony Welman en onze kleinzoons is gebouwd en jaarlijks wordt uitgebreid.

Gelijk met de verbouwing van het huis is het land handmatig heringericht. Dat hield in dat eerst veel struiken, bomen en gras moest worden verwijderd. Pas daarna is de boomgaard weer in oude glorie hersteld. Zijn groente- kruiden- en fruittuinen, evenals borders, bloemtuinen en terrassen met prachtige uitzichten aangelegd. Er is een begin gemaakt met de aanleg van een Beeldentuin.

Eind 2016 komt het voorlopig eindplaatje in zicht en komt tijd vrij om onderzoek te doen naar de historie van ons huis. Zodat de ingrijpende nieuwste geschiedenis, een fundament kan krijgen op waarschijnlijk 100 tot 150 jaar oudere geschiedenis.